будинок для літніх

ТОВ "Спокійний бриз"
№ ЛО-50-01-008389


Правильна організація харчування і збалансований раціон харчування для людей похилого віку

Організм літньої людини має особливі потреби в харчуванні, це обумовлено змінами вікового характеру, наявністю різних захворювань. Особам похилого віку потрібно легка, вітамінізована їжа.

Організація харчування та розробка оптимально спланованого меню є одним з невід’ємних елементів догляду за підопічними в пансіонаті для літніх людей «Спокійний бриз». Особлива увага приділяється постояльцям, у яких в силу когнітивних розладів або інших патологій, присутні певні проблеми, пов’язані з прийомом їжі.

Складнощі з прийомом їжі у пацієнтів з когнітивними розладами

У пансіонаті для літніх людей «Спокійний бриз» проживають здорові постояльці і пацієнти, які страждають на хворобу Альцгеймера, деменцію (старече слабоумство), хворобою Паркінсона та іншими видами когнітивних розладів.

Такі люди не можуть адекватно сприймати реальність і оцінювати свої вчинки, тому потребують контролю і дотримання певного режиму харчування. Інакше харчуються вони безладно, не замислюються про періодичність та збалансованість раціону. Забувають назву страв, перестають відчувати смак їжі, а також її температуру.

Подібне харчування може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини похилого віку та посилити його стан. Тому співробітники пансіонату приділяють таким пацієнтам підвищену увагу, стежать за тим, щоб вони правильно харчувалися і дотримували певний графік прийому їжі.

Відсутність апетиту у літніх людей – можливі причини і методи вирішення проблеми
У домашніх умовах з проблемою перманентної відсутності апетиту у літніх людей стикається більшість сімей. Фахівці виділяють найбільш поширені причини цього явища:

  1. Недолік рухової активності, сидячий спосіб життя. Особливо характерно це для лежачих хворих, людей, які страждають деменцією, коли будь-який прояв фізичної активності вимагає спостереження або допомоги з боку. В результаті у людини пропадає апетит, розвивається анорексія, яка веде до виснаження і ослаблення організму. У пансіонаті регулярно проводяться заняття лікувальною фізкультурою під наглядом досвідченого персоналу. При достатній руховій активності поступово стабілізується апетит людини.
  2. Депресивні стани часто розвиваються на тлі дефіциту спілкування, відчуття власної безпорадності, немочі. Правильний режим, допомога психолога, насичене дозвілля і можливість повноцінного спілкування зі своїми однолітками допомагають стабілізувати психоемоційний стан літньої людини і повернути йому здоровий апетит.
  3. Складнощі, пов’язані з ковтальної функцією і пережовування їжі – можуть бути обумовлені рядом захворювань ротової порожнини, ураженням окремих мозкових ділянок, відповідальних за ковтальну і жувальну функцію. У подібних випадках тільки кваліфікована медична допомога дозволяє усунути проблему і забезпечити пацієнту правильне харчування, необхідне для повноцінного функціонування його організму.

Правильна організація харчування

Особливості раціону в пансіонаті

Розробці меню приділяється особлива увага. Раціон розробляється професіоналами – дієтологами, з урахуванням всіх особливостей і потреб організму літніх людей. Дробне п’ятиразове харчування – оптимальний варіант, що дозволяє втамувати голод без зайвого навантаження на травну систему. Також фахівці пансіонату прагнуть максимально урізноманітнити меню своїх постояльців, враховують їх індивідуальні смакові уподобання.

Прийом їжі проходить під супровід класичної музики, такий фон сприятливо позначається на травних процесах і апетиті людей похилого віку.

Оцените статью
Дмитрий Алексеевич
Дата публикации: 21.02.2019
Документи для оформлення в будинок для людей похилого віку
Будинок пристарілих в Чугуєві
Будинок пристарілих в Первомайську
Будинок для людей похилого віку в Павлограді